Aparat dentar fix sau aparat dentar mobil? Ce să alegi?

aparat dentar

Aparatul dentar este un sistem stomatologic cu ajutorul căruia medicul ortodont aplică o forță pe dinți pentru a-i deplasa în poziția corectă. Cu ajutorul unui aparat dentar se obține un rezultat atât de ordin funcțional, cât și estetic. Totuși, pe piață există o mulțime de aparate, unele fixe, altele detașabile, iar pentru pacient este grea alegerea.

Aparatul dentar permite corectarea a oricărei probleme ortodontice. În plus, după o perioadă în care poartă aparatul dentar, orice persoană poate beneficia de dinți drepți, frumoși și sănătoși. Alegerea unui aparat dentar se face de către pacient, însă numai după ce se consultă cu medicul ortodont. Aparatele se împart în două mari categorii: aparate dentare fixe și aparate dentare mobile.

Aparate dentare fixe:

Aparat dentar metalic: acesta are brackeții de metal și este extrem de rezistent. Acesta are cel mai scăzut preț și se spune că este și cel mai eficient.

Aparat dentar safir: acesta este la fel de rezistent ca cel metalic. Acest aparat dentar este aproape invizibil, chiar dacă se “lipeşte” pe faţa dinţilor.

Aparatul dentar ceramic: acest tip de aparat este o soluție modernă de ameliorare a fizionomiei. Brackeții sunt din ceramică și trec de multe ori neobservați datorită culorii albe sau crem.

Aparat dentar incognito: acest aparat dentar este extrem de solicitat în ultimii ani întrucât este discret și invizibil din exterior. Prinderea lui se face pe suprafața interioară a dinților.

Aparate dentare mobile:

Acestea sunt recomandate în cazul copiilor cu dinti de lapte, care au situatii mai ușor de corectat. Există și adulți care poartă astfel de aparate. El sunt detașabile și trebuie purtate minimum 17 ore pe zi pentru ca dinții să se îndrepte.

Ce aparat dentar alegem?

Alegerea unui anumit tip de aparat este o decizie pe care pacientul o ia după ce se consultă cu medicul ortodont.

“Aparatul dentar mobil este recomandat de la varsta de 6-7 ani pana la 11-12 ani. Cel fix este recomandat la copii peste 12 ani, adolescenti si adulti”, explică un medic ortodont din cadrul Clinicilor Dentare Ident Total Care.

Doare montarea unui aparat dentar?

Multă lume este speriată de faptul că poate resimți durere când ortodontul îi va monta brackeții pe dinți.

Medicul ortodont completează: “În primele zile după montarea aparatului dentar, dinții pot fi destul de sensibili din pricina faptului că se aplică o presiune pe ei. Acest lucru este normal iar durerea se va ameliora în curând, de obicei în câteva zile”.

Cât durează tratamentul cu aparatul dentar?

De obicei, un astfel de tratament ortodontic durează între 12 și 18 luni, uneori aceasta durată putându-se prelungi în funcție de complexitatea cazului.

Ai dinții strâmbi? Vrei să beneficiezi de consultația unui medic ortodont? Clinicile Ident Total Care sunt cea mai bună alegere!

Share:

Lasă un răspuns

Color Skin

Nav Mode