Cât de importantă este comunicarea medic stomatolog-pacient?

Relația medic stomatolog pacient se dezvoltă în timp și este sau ar trebui să fie una dintre cele mai strânse legături dintre lumea medicală și pacienți. Totuși, cât este de important felul în care medicul comunică cu pacientul? De ce dialogul este esențial încă de la începutul planului de tratament?

Medicul stomatolog, cel mai bun prieten

În primul rând, medicul stomatolog este doctorul care ar trebui vizitat măcar o dată la șase luni pentru controlul periodic. E drept, persoanele care au demonstrat grija și întreținerea dinților și gingiilor constant pot merge și mai rar la control, dar această hotărâre trebuie luată numai după o discuție cu medicul stomatolog.

Totodată, dentistul este cel care trebuie să țină sub control eventualele probleme care se pot ivi la un pacient.

Comunicarea este esențială pentru ca pacientul să înțeleagă necesitatea unui tratament stomatologic sigur şi satisfăcător, care să aibă rezultate pe termen lung. Dialogul dintre pacient și medic trebuie să fie clar și coorent. Doar în acest caz, pacientul poate lua o decize în cunoștință de cauză cu privire la tratamentul pe care îl va primi.

“Comunicarea cu pacientul este deosebit de importantă. Acesta trebuie să știe de la începutul planului de tratament care sunt riscurile, costurile și, acolo unde este cazul, alternativele. Cea mai bună opțiune de tratament este o decize luată de comun acord, pacient și medic. Medicul stomatolog este cel care trebuie să pună pe primul plan interesele pacientului”, explică Bianca Sofian, medic în cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Tratamentul, explicat pe înțelesul pacientului

Informaţiile de care are nevoie pacientul pot fi prezentate personalizat de la început cât şi pe parcursul tratamentului. Pacientului trebie să-i fie explicate procedurile medicale pe înțelesul său, nu în termeni medicali.

În multe dintre țările din Uniunea Europeană, abilitățile de comunicare ale medicilor dentiști sunt considerate o competență obligatorie și aceștia sunt pregătiți încă de pe băncile facultății. Cu cât un pacient se vede mai des cu medicul său dentist, cu atât comunicarea este mai bună și crește nivelul de încredere între cei doi.

Vrei să vii la un control stomatologic? Ai nevoie de o consultație? Vino la Clinicile Ident Total Care! Pentru programări: 0799 943 368

Share:

Color Skin

Nav Mode