Ce alimente să eviți ca să-ți păstrezi dantura sănătoasă?

Sănătatea dinților depinde de multe ori și de alimentație. Există unele alimente care nu sunt indicate pentru consum din diferite motive, dar o serie de alimente trebuie evitate dacă vă doriți o dantură sănătoasă. Care sunt acestea?

Alimentele cu zahăr

Zahărul este unul dintre dușmanul smalțului dentar. Bacteriile care produc caria se hrănesc cu zahăr. Studiile arată că o simplă gustare încărcată cu mult zahăr va genera cu până la 20 de minute mai mult de atac acid asupra dinţilor.

Alimentele ce conțin mult amidon

Asemeni zahărului, excesul de amidon favorizează apariția cariilor. Printre alimentele bogate în amidon se numără covirgii, biscuiții sau chipsurile. Odată ajuns în cavitatea bucală, la contactul cu saliva, amidonul se transformă în zahăr.

Băuturile carbogazoase

Băuturile carbogazoase conțin cantităţi crescute de zahăr. Pe lângă acestea, sucurile au şi un pH acid, mult sub limita tolerată de dinţi. Băuturile carbogazoase atacă smalțul dinților, prima linie de apărare împotriva patogenilor.

Citricele

Fructele citrice, așa cum sunt lămâile sau grapefruit-ul, conţin un nivel ridicat de acid citric. Puțini știu că acest tip de acid erodează smalțul dinților favorizând apariția cariilor.

Murăturile

Nici combinația oțet cu zahăr nu este o alegere potrivită pentru smalțul dentar. Imediat după consumul acestor alimente ar trebui să ne spălăm pe dinți.

Cafeaua și ceaiurile

Din păcate, acizii tanici din cafea și din anumite ceaiuri atacă smalțul și pătează dantura.

“Este destul de greu să evităm toate alimentele care pot să favorizeze apariția cariilor. Totuși, un lucru putem să facem: să ne spălăm pe dinți după ce avem de-a face cu unul sau mai multe alimente nepotrivite”, explică un medic stomatolog din cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Vrei să vii la un control stomatologic? Vrei ca o echipă de profesioniști să aibă grijă de dantura ta? Clinicile Ident Total Care sunt cea mai bună alegere!

Share:

Color Skin

Nav Mode