Mulți dintre români ajung, mai devreme sau mai târziu, în clinica stomatologică cu reale probleme. Mulți dintre ei sunt nevoiți să-și refacă în totalitate dantura, întrucât au reale probleme. În acel punct, aceștia sunt sfătuiți de medicii stomatologi să poarte o proteză menită să imite aproape la perfecțiune dantura naturală. Totuși, de câte tipuri sunt protezele și care sunt avantajele și dezavantajele lor?
Dinți lipsă înseamnă, în cele mai multe dintre situații, proteză dentară. Iar proteza dentară înseamnă un zâmbet perfect funcțional.
Există mai multe tipuri de proteze dentare astfel: totală, parțială, flexibilă sau fixată pe implant. Acestea se mai împart în alte patru categorii: proteză dentară fixă, mobilă, mobilizabilă și flexibilă.
Pentru implanturile dentare există proteze dentare mobile și proteze dentare fixe. Acestea se adresează pacienților care nu mai au niciun dinte sănătos sau riscă să îi piardă din cauza unei afecțiuni, cum este boala paradontală (afecțiunea gingivală care duce la pierderea dinților).
Ce este proteza dentară mobilă?
Protezele dentare mobile se adresează pacienților cu buget redus care nu-și permit o proteză dentară fixă. Totodată, o proteză dentară mobilă poate fi și o soluţie temporară pentru anumite tratamente mai complexe.
Realizarea unei proteze dentare mobile poate dura până la câteva luni de când pacientul ajunge în clinica stomatologică. Inițial, se înlătură dinții bolnavi, apoi se refac gingiile și abia apoi, după ce cavitatea bucală este pregătită, pacientul va primi proteza mobilă.
Ce este proteza dentară fixă?
Proteza dentară fixă, așa cum îi spune și numele, se fixează pe implanturile dentare și are atât rol estetic, cât și functional și chiar fonic. De fapt, fixarea unei proteze dentare este ultima etapă a unui complex plan de tratament care presupune inserarea implanturilor dentare. Aceasta nu este detașabilă, la fel ca cea mobilă și este mult mai eficientă.
Ce avantaje are proteză pe implanturi față de o proteză mobilă clasică?
Proteza fixă pe implanturi are mai multe avantaje astfel:
- Proteza fixă este cea care va înlătura complet neplacerile provocate de mișcările si instabilitatea unei proteze clasice mobile. Cu alte cuvinte, o proteză fixă nu cade când pacientului îi e “lumea mai dragă”, când tușește sau strănută;
- Proteza fixă îmbunătățește masticația cu până la 70%, calitatea masticației fiind superioară unei proteze mobile;
- Proteza fixă îmbunătățește fizionomia pacientului, întrucât conferă fermitate maxilarului;
- Proteza fixă îmbunătățește dicția;
- Întreținerea protezei fixe este mai ușoară decât în cazul celei mobile.
Ce proteză recomandă medicii stomatologi?
Recomandările medicilor stomatologi diferă de la caz la caz. Totuși, mulți optează pentru proteza fixă pe implanturi datorită avantajelor pe care le are aceasta.
“Protezele fixe oferă posibilitatea pacienților să ducă o viață normală și să se bucure de confort și siguranță. Cu ajutorul unor proteze fixe, pacienții își recapătă încrederea”, explică un medic din cadrul Clinicilor Ident Total Care.