Boala parodontală, cunoscută și sub denumirea populară de parodontoză, este o afecțiune care se manifestă prin deteriorarea structurii osului și a țesuturilor care susțin și fixează dinții. Netratată, parodontoza duce la pierderea dinților. Totuși, cum se tratează boala parodontală și, mai ales, cum poate fi prevenită?
De ce apare parodontoza?
Conform statisticilor, 8 din 10 români suferă de parodontoză, afecțiunea fiind pe locul 6 în clasamentul celor mai răspândite boli din România.
Principala cauză a apariției bolii parodontale este placa bacteriană care se formează în mod constant dinți și este ținută sub control numai printr-o igienă orală corespunzătoare. Neîndepărtată, placa bacteriană se întărește și se depune sub gingie, transformându-se în tartru. Acesta este cel care, în timp, poate afecta țesuturile de susținere a dinților.
Principalele cauze ale dezvoltarii parodontozei sunt: agentii patogeni (bacteria PA), predispozitia genetică, o igienă orală necorespunzătoare, fumatul, bolile sistemice, bruxismul, alimentația, medicamentele și stresul.
Care sunt simptomele bolii parodontale?
Primele semne ale apariției parodontozei sunt fie sângerarea gingiilor, fie inflamarea acestora, fie dureri ușoare. Existența respirației urât mirositoare poate fi și ea un semn al apariției bolii parodontale. Ulterior, dinții încep să se miște.
Gingivita este primul stadiu al bolii parodontale. Persoanele diagnosticate cu gingivită sunt nevoite să se prezinte la igienizările periodice stabilite de medicul stomatolog și să aibă o igienă dentară ca la carte.
Cum se tratează boala parodontală?
Există mai multe forme de a trata această afecțiune în funcție de stadiul acesteia. Medicul stomatolog poate opta pentru detartraj profesional, pentru tratamentul cu antibiotice, pentru tratamentul chirurgical sau pentru tratamentul laser.
“Tratamentul laser este ultima tehnologie de tratare a bolii parodontale. Unda laser are o capacitate puternică e decontaminare și de îndepărtare a țesuturilor afectate, într-o manieră minim invazivă. Astfel, nu mai este nevoie să apelăm la tratamentul clasic, cel chirurgical”, explică Bianca Ivanciovici, Medic Generalist Șef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care.
Aceasta adaugă: “Spre deosebire de tratamentul chirurgical clasic, cu ajutorul laserului disconfortul este minim și de multe ori pacientul nu simt nimic nici măcar după intervenție”.
Cum poate fi prevenită parodontoza?
Pentru prevenirea parodontozei sunt necesari doi pași mari de urmat: o igienă orală strictă și vizita periodică la medicul stomatolog. Totodată, detartrajul profesional o dată la șase luni este indicat în prevenirea parodontozei.
Suferi de boală parodontală? Ai nevoie de tratament? Clinicile Ident Total Care sunt cea mai bună alegere.