Ce este bruxismul? Ce este gutiera de bruxism?

Multe persoane din jurul nostru suferă de bruxism (scrâșnitul din dinți). Bruxismul este o afecțiune care se caracterizată fie prin scrâşnirea, fie prin frecarea sau încleştarea dinţilor. Pe termen lung, obiceiul poate duce fie la apariția durerilor de diniți, fie la sensibilitate dentară.

Există două tipuri de bruxism: cel nocturn, care se manifestă mai ales în timpul nopții și cel diurn care se manifestă mai ales, în perioada zilei. De multe ori, persoanele care suferă de bruxism nu își dau seama și își încleștează periodic dinții.

“Unii pacienți suferă de bruxism moderat, iar alții au o formă severă a afecțiunii. Această boală trebuie ținută sub control întrucât poate duce la apariția unor probleme dentare serioase și a altor complicații”, explică un medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Ident Total Care.

Bruxismul este frecvent în rândul copiilor și poate să dispară până la adolescență. Adulții sunt mai puțin predispuși să sufere de această afecțiune. Multe dintre persoanele care suferă de bruxism au dinții ciobiți și slăbiți, smalțul este pe alocuri deteriorat, unii se confruntă cu sensibilitate dentară și acuză chiar și dureri.

Cum se tratează bruxismul? Ce este gutiera de bruxism?

Scrâșnitul dinților se tratează într-un mod simplu: pacienții trebuie să poarte o gutieră (un dispozitiv ușor fabricat din plastic care se mulează de dantură și are rolul de a separa dinții și de a împiedica lezarea acestora fie prin scrâșnit, fie prin încleștare).

Gutiera de bruxism

Se poate preveni bruxismul? Medicii stomatologi spun că da, iar primele rezultate se văd în scurt timp.

“Pacienții care vor să scape de bruxism trebuie să evite consumulu excesiv de băuturi care conțin cafeină sau alcool, în special seara, deoarece pot agrava simptomele bruxismului. În plus, să reducă stresul prin diferite metode. Mai sunt recomandate și tratamente care includ exercitiile de relaxare musculară.”, mai spune același medic dentist din cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Dacă bruxismul este unul acut și dinții au avut de suferit, medicii stomatologi pot recomanda folosirea coroanelor dentare pentru a remodela aspectul dinților afectați.

Crezi că suferi de bruxism? Ai nevoie de consultația unui medic specialist? La Clinicile Ident Total Care avem o echipă de medici bine pregătită care îți sare în ajutor.

Share:

Color Skin

Nav Mode