Ce este caria de biberon? Care este tratamentul pentru caria de biberon?

Ce este caria de biberon?

Caria de biberon este o formă acută de carie ce apare la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Așa cum îi spune și numele, caria apare din pricina faptului că laptele conține lactoză și zahăr (îndulcitor), dar și a faptului că multe dintre suzete sau biberoane sunt înmuiate în sirop sau alte lichide îndulcite. Dacă zahărul stă pentru multă vreme în contact cu dinții bebelușului, aceștia se cariază.

Primele semne ale cariei de biberon

Caria de biberon debutează cu demineralizarea dinților și primul semn constă în apariția unor pete alb-gălbui pe mai mulți dinți. De obicei, în cele mai multe cazuri, sunt afectați dinții superiori din față dar există și cazuri când și ceilalți dinți pot fi afectați.

Un factor care duce la apariția cariei galopante este reprezentat de perioada îndelungată a folosirii biberonului, mai ales atunci când acesta este utilizat între mese, în ideea de a adormi sau chiar a liniști bebelușul.

Ce este de făcut pentru a preveni caria de biberon?

Pentru a evita apariția acestor carii, cei mici ar trebui să bea apă înainte de culcare. Dinții copiilor trebuie curățați foarte bine înainte de culcare. Este important ca și gingiile celor mici să fie șterse după fiecare masa cu un șervel umed sau o bucata de tifon. În plus, trebuie ca periajul dentar să înceapă odată cu apariția primului dinte.

Dacă totuși apare caria, este necesară prezența la dentist. Dacă rămân netratate, cariile de biberon sunt in general foarte dureroase creand probleme foarte mari pentru copii și neplăceri pentru părinți.

În ce constă tratamentul la stomatolog?

“Dacă apare caria, în faza de început se încearcă remineralizarea smaltului prin aplicarea locala a fluorului în concentratie si cantitate mica”, explică un medic pedodont din cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Acesta adaugă: “Totodată, cariile simple se tratează prin obturații fizionomice de compozit, iar în cazul celor complicate se poate ajunge la extracții dentare”.

Vrei să vii cu copilul la un control stomatologic de rutină? La Clinicile Dentare Ident Total Care avem cei mai bun specialiști în pedodonție. Fă-ți AICI o programare online!

Share:

Color Skin

Nav Mode