Ce este caria dentară și de ce trebuie tratată din timp?

Carei dentara

Toată lumea a auzit despre caria dentară și, conform statisticilor, peste 90% dintre oameni au suferit sau suferă de carii dentare. De altfel, caria dentară este a doua cea mai răspândită afecțiune din lume. Totuși, ce este caria dentară și de ce trebuie tratată din timp?

Ce este caria dentară?

Conform definiției, caria dentară este o afecțiune care apare atunci când smalțului dintilor (stratul dur al dinților) este distrus. După ce pacientul consumă alimente cu o concentrație mare de zahăr, bacteriile descompun zahărul în acizi ce atacă smalțul.

Caria dentară apare atunci când smalțul și dentina se înmoaie sub acțiunea atacului acid și se produce o cavitate. Odată ce a trecut de smalț, caria înaintează mai rapid prin dentină și ajunge la pulpă, producând ulterior inflamația și, eventual, infecția.

“Factorul principal în apariția cariei este o igienă orală deficitară. Băuturile acidulate și dulciurile favorizează apariția cariilor”, explică un medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Ident Total Care.

Există mai multe tipuri de carii astfel: în șanțuri și fosete, pe suprafețe netede, pe rădăcina dinților, carii secundare și carii recurente.

Caria trebuie tratată din timp pe cât posibil. În funcție de tipul de carie, medicii stomatologi utilizează diferite tehnici și metode de tratament:

  • cariile incipiente se tratează prin aplicarea unei soluții cu fluor care are rolul de a de a stopa avansarea cariei;
  • cariile mai avansate se tratează prin curățarea țesutului dentar alterat și infectat. Ulterior, medicul stomatolog umple cavitate prin intermediul unei obturații cunoscută în mod popular sub denumirea de plombă;
  • cariile la rădăcină implică înlăturarea nervului și apoi sigilarea dintelui afectat cu scopul de a preveni transmiterea bacteriilor în restul organismului;

Cum poți depista cariile?

Din păcate, simptomele cariilor nu apar în faza incipientă. Sunt și situații în care medicii stomatologi nu pot vedea cariile cu ochiul liber. Unele se văd doar cu ajutorul unei radiografii dentare. Netratate la timp, cariile pot duce chiar la pierderea dinților. Controlul periodic la medicul stomatolog este extrem de important întrucât pot fi depistate cariile din timp.

Cum poți preveni apariția cariilor?

Igiena orală zilnică este cel mai bun mod de a preveni apariția cariilor. Adică două periaje zilnice de cel puțin trei minute, la care se adaugă utilizarea aței dentare, a apei de gură și, eventual, a dușului bucal. Totodată, consumul redus de zahăr este indicat pentru a preveni apariția cariilor. Medicii stomatologi recomandă un regim alimentar sănătos și evitarea tutunului și a alcoolului.

Vrei să tratezi o carie sau vrei să previi apariția uneia? În Clinicile Ident Total Care ai parte de o echipă de profesioniști gata să-ți redea zâmbetul mult visat!

Share:

Lasă un răspuns

Color Skin

Nav Mode