Ce este detartrajul? Cât de des se face detartrajul?

detartraj

Detartrajul este una dintre cele mai importante proceduri stomatologice pentru igiena dentară. Ce este, de fapt, detartrajul și cât de des trebuie ca un pacient să-și facă un detartraj?

Ce este detartrajul?

Conform definiției, detartrajul este o manoperă stomatologică nedureroasă ce constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a depozitelor de tartru (în termeni populari ‘piatra de pe dinți’) de pe suprafaţa dinţilor sau lucrărilor dentare. Detartrajul se realizează numai în cabinetul medicului stomatolog.

Câte tipuri de detartraj există?

Există două tipuri de detartraj: primul se efectuează clasic, manual, iar cel de-al doilea se efectuează cu ajutorul unora activate sonic sau ultrasonic și se numește detartraj cu ultrasunete.

Detartrajul manual presupune intervenția medicului cu o serie de instrumente stomatologice manuale. În cazul detartrajului cu ultrasunete, există instrumente activate sonic sau ultrasonic care vibrează și fragmentează tartrul, în timp ce un jet de apă spală fragmentele și evită supraîncălzirea dintelui. Ambele tratamente sunt completate și de un periaj profesional, care ajută la o igienizare completă. În multe dintre cazuri, detartrajul cu ultrasunete se completază cu un detrataj manual pentru zonele subgingivale.

Nu este recomandat detartrajul ultrasonic persoanelor care suferă de afecţiuni respiratorii sau copiilor.

Cât durează detartrajul?

O ședință de detartraj durează între 15 și 60 de minute, în funcție de dimensiunea depunerilor de tartru. Procedura nu este deloc dureroasă pentru pacienți, însă cei care au o sensibilitate dentară mai accentuată pot resimți un confort timp de câteva zile după detartraj.

Cât de des se face detartrajul?

Medicii stomatologi recomandă pacienților efectuarea periodică a detartrajului.

“Detartrajul nu are contraindicații de vârstă și trebuie făcut măcar o dată la șase luni deoarece procedura nu doar că îmbunătățește aspectul dinților, ci ajută și la descoperirea eventualelor carii. Pacienții care suferă de parodontoză ar trebui să beneficieze de detartraj o dată la 3-4 luni”, explică Bianca Ivanciovici, medic Dentist Generalist Medic Sef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Vrei să beneficiezi de un detartraj ca la carte? În Clinicile Ident Total Care ai parte de o echipă de profesioniști gata să-ți redea zâmbetul mult visat!

    Share:

    Leave a Reply

    Color Skin

    Nav Mode