Ce este proteza dentară fixă pe implanturi?

Proteza dentară fixă este, pentru mulți dintre pacienții care și-au pierdut dinții, cea mai bună soluție pentru a duce o viață normală. Aceasta se fixează pe implanturile dentare și are atât rol estetic, cât și functional și chiar fonic. De fapt, fixarea unei proteze dentare este ultima etapă a unui complex plan de tratament care presupune inserarea implanturilor dentare.

Protezele dentare pe implanturi se împart în două mari categorii: proteze fixe și proteze pe capse (detașabile). Proteza fixă dentară pe capse se adresează mai ales pacienților care mai au dinți restanți, de obicei doi canini.

Totodată, protezele pot fi atât totale (care se întind pe întreaga arcadă), cât și parțiale (doar pe o parte din arcadă).

O proteză fixă pe implanturi este ancorată și susținută de către implanturile dentare menite să înlocuiască rădăcinile dinților lipsă. Dacă pacientul nu mai are deloc dinți va beneficia, de obicei, de patru implanturi la mandibulă și șase la maxilar, procedură cunoscută în domeniul medical stomatologic sub denumirea de “All on 4” pentru maxilarul inferior și “All on 6” pentru maxilarul superior.

Ce componente are o proteză fixă pe implanturi?

În ciuda faptului că doar dinții sunt la vedere, o proteză fixă pe implanturi are mai multe componente astfel: implanturile care sunt inserate în mandibulă sau maxilar, bonturile protetice care care sunt fixate pe implanturi cu ajutorul unui șurub, proteza provizorie (aceasta se montează pe implanturi și va fi purtata timp de 4-6 luni, perioada în care are loc vindecarea implanturilor) și proteza definitivă care poate fi realizată din materiale acrilice, metalice, din ceramică sau chiar din zirconiu.

Proteza dentara fixa
Proteza fixa pe implanturi

Ce are în plus proteza pe implanturi dentare față de proteza clasică?

Proteza cu sprijin pe implanturi oferă o eficiență masticatorie superioară celei detașabile. În plus, o proteză mobilă se sprijină direct pe gingii și transmite presiunile direct pe ele, pe când o proteză pe implanturi se sprijină direct în os. Totdată, o proteză fixă nu va ieși din gură dacă pacientul strănută așa cum se poate întâmpla în cazul celei mobile.

“Proteza dentară fixă se adresează pacienților care și-au pierdut mai mulți dintre dinți, dar care vor să trăiască o viață normală fără grija că noaptea sunt nevoiți să-și pună proteza în pahar. Aceștia se vor bucura de o dantură completă cu dinți ficși ce au un aspect natural și sunt extrem de puternici și fiabili”, explică Bianca Ivanciovici, medic implantolog în cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Ai nevoie de o proteză fixă pe implanturi? În Clinicile Ident Total Care ai parte de o echipă de profesioniști gata să-ți redea zâmbetul mult visat!

“M-am prezentat în Clinica Ident Total Care acum 3 ani. Voiam să-mi schimb dantura și am reușit sa am dinți superiori în doar 24 de ore cu ajutorul implanturilor dentare. Acum beneficiez de dinți ficși realizați de doamna Dr. Bianca Ivanciovici. Recomand cu încredere Clinica Ident Total Care pentru serviciile de stomatologie premium pe care le au” (Agapian Mariana Daniela, 52 de ani)

Agapian Mariana Daniela

    Color Skin

    Nav Mode