![](https://www.ident.com.ro/wp-content/uploads/obiceiuri-825x360.jpg)
Din păcate, oamenii sunt nevoiți să se descurce o viață întreagă cu un număr limitat de dinți. Cei mai norocoși dintre noi îi iau pe toți 32 astfel (8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari), dar alții au un număr mai mic de dinți. Care sunt motivele? Fie nu toți dinții cresc, fie îi pierd pe parcurs din pricina unor obiceiuri nesănătoase sau, poate, a unor boli.
A rămâne fără dinți este una dintre cele mai mari probleme, căci odată pierdut, un dinte permanent nu mai crește niciodată și singura soluție rămâne implantul dentar.
Rosul unghiilor
Mulți oameni au obiceiul de a-și roade unghiile. Astfel, nu doar că este o deprindere care nu dă bine, dar aceasta poate afecta dinții pe termen lung. Unghiile sunt extrem de tari și, de multe ori, dinții exercită o presiune mare. Ulterior, există riscul apariției retracției gingivale sau a bolilor parodontale și, în final, al pierderii dinților.
Spartul semințelor sau al fisticului
Tot mai multe persoane aleg să-și folosească dinții în loc de cuțit sau desfăcător. Astfel, aceste fie sparg semințe, fie desfac sticle de bere, sparg nuci sau fistic.
“Aceste obiceiuri duc la rănirea gingiilor, fracturarea dinților și la afectarea smalțului. Deseori se prezintă la cabinet pacienți cu dinții fracturați pentru că i-au folosit pe post de desfăcător sau unelte”, a explicat un medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Ident Total Care.
Fumatul
Un studiu global privind tutunul la adulţi (GATS), publicat de Ministerul Sănătăţii şi realizat prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a scos la iveală faptul că în România 30,7% dintre adulţii cu vârsta de minimum 15 ani au consumat curent (zilnic sau ocazional) tutun sub orice formă.
Se spune că fumatul este pentru dinți la fel de periculos ca lipsa igienei orale. Din pricina nicotinei, gingiile nu mai primesc suficient sânge, se infectează și se inflamează mai repede și duce, într-un final, tot la pierderea dinților.
Utilizarea scobitorilor
Folosirea scobitorilor nu este cea mai bună alegere pentru dinții și gingiile nimănui. Capătul ascuțit al scobitorilor pot zgâria, pot răni gingia sau o pot desprinde de dinte. De aceea, medicii stomatologi recomandă ața dentară sau periuțele interdentare.
Ai probleme cu dinții sau vrei doar un control de rutină? Vrei să beneficiezi de consultația unui medic profesionist? Clinicile Ident Total Care sunt cea mai bună alegere!