Ce riscuri presupune intervenția cu implant dentar?

Proteza denara fixa

O intervenție chirurgicală vine, de multe ori, la pachet cu anumite riscuri. Acestea pot fi mai mari sau mai mici, în funcție de complexitatea intervenției și de organismul pacientului, dar și de profesionalismul medicului. Despre intervențiile chirurgicale cu implant dentar se spune că sunt facile. Totuși, presupun acestea riscuri? Dacă răspunsul este afirmativ, care ar putea fi eventualele complicații?

Conform definiției, implantul dentar este cel mai bun și eficient tratament stomatologic pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. De fapt, implantul dentar este o rădăcină artificială care va reda funcționalitatea și estetica dinților pacientului.

Ce riscuri presupune un implant dentar?

Studiile științifice arată că rata de succes a unui implantul dentar este de 98% la zece ani. Cu alte cuvinte, șansa de eșec este de doar 2%.

“Ca la orice intervenție chirurgicală, pot apărea complicații de ordin intraoperator, mai ales dacă medicul nu a ales corect dimensiunea implantului și astfel se poate leza nervul sau se poate leza membrana sinusală. De aceea, înainte de orice intervenție, este necesară o examinare cu computerul tomograf și a unei radiografii pentru ca medicul să vadă înălțimea osoasă și să știe de ce implant are nevoie”, explică Bianca Ivanciovici, Medic coordonator chirurgie-implantologie în cadrul Clinicilor Ident.

Aceasta adaugă: “Mai sunt cazuri când un implant este plasat mult prea aproape de un nerv, iar pacienții pot avea dureri cronice la nivelul obrazului, gingiei, limbii sau buzelor. Dacă durerea persistă, este necesară scoaterea implantului dentar”

Pacientul are și el un rol important în succesul unei operații de inserare a unui implant dentar. Este obligatorie o igienă corectă a cavității bucale, iar dinții trebuie curățați după fiecare masă.

Majoritatea implanturilor sunt realizate din titan. Sunt cazuri rare (cercetările vorbesc despre un procent de sub 1%), când există pacienți care pot avea o reacție inflamatorie sau alergică la titan.

Pacienți fumători, riscuri crescute

Durata de viață a unui implant dentar ține, pe lângă igienă, de obiceiurile pacientului. De exemplu, fumatul scade circulația sângelui în zona gingiei și a osului care sustine implantul, îngreunand vindecarea. Totodată, pe termen lung, țigările și fumul produs de acestea scad stabilitatea implantului dentar afectând țesutul osos. Mulți medici recomandă renunțarea la țigări cu câteva zile înainte și după realizarea operației.

Există pacienți care nu pot beneficia de implant?

Nu toți pacienții pot fi eligibili pentru inserarea unui implant dentar și sunt pacienți care au nevoie de investigații suplimentare înainte de a avea parte de această intervenție chirurgicală. De exemplu, pacienții cu diabet zaharat. Medicii trebuie să fie atenți în cazul lor la valorile glicemiei și a hemoglobinei glicozilate pentru a nu risca o infecție la nivel local.

Share:

Lasă un răspuns

Color Skin

Nav Mode