Una dintre cele mai comune proceduri în materie de stomatologie este tratamentul endodontic (obturație radiculara), denumit în mod popular și tratament de canal. Când este necesar tratamentul de canal și ce se poate întâmpla dacă nu este efectuat într-un mod profesionist?
Când este necesar tratamentul de canal?
Tratamentul de canal este necesar atunci când există carii care au ajuns până la nerv și acesta s-a infectat sau în cazul în care coroana dintelui prezintă distructii extinse provocate fie de carii, fie de fracturi. Mai există și cazuri în care tratamentul se efectuează în scop protetic, pentru a se realiza o coroană dentară fizionomică.
Tratamentul endodontic este, de fapt, o modalitate prin care medicul stomatolog încearcă salvarea dintelui sau prelungirea vieții acestuia.
Cum se efectuează tratamentul endodontic?
Inițial, medicul face o anestezie. Ulterior, cu ajutorul unei freze, medicul endodont realizeaza o deschidere în dinte, loc pe unde se va patrunde pentru curatarea acestuia. Canalele sunt curățate cu mai multe soluții, iar la final acestea se vor sigila cu pasta pentru obturații de canal.
Multe dintre tratamentele moderne se efectuează cu ajutorul microscopului, un instrument care mărește de până la 25 de ori și are un grad ridicat de precizie. Tratamentul poartă numele de endodonție microscopică.
Tratamentul se poate realiza fie în una, fie în două ședințe în funcție de cât de afectat este dintele respectiv.
Ce se întâmplă dacă tratamentul de canal nu este efectuat corespunzător?
Procedura este extrem de importantă și trebuie efectuată corespunzător. Dacă canalul/canalele radiculare nu sunt curățate bine, durerile nu vor dispărea și există riscul unei infecții. De asemenea, sunt cazuri în care medicul endodont nu observă o rădăcină ascunsă sau un canal în plus, unde ar putea fi nevoie de tratament, ceea ce poate duce la eșecul tratamentului.
În cazul în care terapia canalului radicular eșuează, nu există decât două alternative: fie repetarea tratamentului, fie extracția dintelui infectat.
“De succesul tratamentului de canal depinde numărul de ani în care dintele va fi păstrat pe arcada dentară”, explică un medic endodont de la Clinicile Ident Total Care.
Doare tratamentul de canal?
Mulți dintre pacienți sau potențiali pacienți se tem de această procedură. De fapt, un tratament de canal ameliorează durerea, nu o provoacă. Tratamentul se efectuează numai cu anestezie. În urma procedurii endodontice, pacienții nu vor mai simți sensibilitate la băuturi foarte calde, foarte reci sau la dulciuri.
Ai nevoie de consultația unui medic specialist? La Clinicile Ident Total Care avem o echipă de medici bine pregătită care îți sare în ajutor.