Medicii stomatologi vorbesc foarte multe, mai ales în cazul copiilor, despre sigilările dentare. Ce sunt acestea și când sunt recomandate?
Ce sunt sigilările dentare?
Sigilările dentare reprezintă o metoda sigură și neinvazivă de prevenție a cariei dentare, recomandată mai ales pacientilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani. Sigilările se pot realiza pe unul sau mai mulți dinți într-o singură ședință.
Cu alte cuvinte, sigilările sunt rășini protectoare menite să protejeze șanțurile dinților de retențiile alimentare pentru a preveni eventuale carii. Cifrele arată că peste 70% dintre cariile dentare apar pe suprafata ocluzală (unde se realizează mușcătura), locul în care se efectuează și sigilările.
“Îngrijirea dentară la copii trebuie să înceapă încă din primii ani de viață. Sigilarea constă în efectuarea unei periaj riguros cu o pastă specială, apoi se aplică un gel demineralizant care pătrunde în șanțuri acoperindu-le complet. Ultima etapă este aplicarea sigiliului. Copiii nu vor simți nici măcar un discomfort”, explică spune Bianca Ivanciovici, Medic coordonator chirurgie-implantologie în cadrul clinicilor Ident.
Aceasta adaugă: “Trebuie punctat faptul că sigilarea măselelor nu îi scapă pe cei mici de apariția cariilor, acestea doar completează procesul de prevenție. Copiii trebuie să învețe să se igienizeze în mod corect, cu atât mai mult cu cât sigilarea nu se face între dinți și rămân multe suprafețe expuse. Starea sigiliilor trebuie controlată o dată la șase luni, pentru ca medicul să completeze dacă sigiliul s-a șters”.
Procedura prin care sunt aplicate sigilarile nu afectează structura dintelui, nu presupune anestezie si nu impune folosirea frezei. Sigilarea dentară se face atât pe dinții temporari cât și pe cei definitivi.
Vrei să vii cu copilul la un control stomatologic de rutină? La Clinicile Ident avem cei mai bun specialiști în pedodonție. Fă-ți AICI o programare online!