Celulele stem ar putea să repare dinții deteriorați

Din păcate, dinții definitivi se numără printre părțile corpului care odată pierduți, se pierd definitiv și nu cresc la loc. Totuși, cercetătorii studiază posibilitatea ca dinții deteriorați să se repare cu ajutorul celulelor stem.

Celulele stem în stomatologie

Ce sunt celulele stem? Celulele stem sunt, conform definiției, celule nediferențiate cu un enorm potențial de diferențiere. Aceste celule sunt capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Acestea sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

O cercetare efectuată în China pe 40 de copii arată că dinții care suferă de necroză a pulpei (afecțiune care duce la pierderea dinților) pot fi reparați cu ajutorul celulelor stem. Studiul publicat în revista Science Translational Medicine a fost efectuat atât pentru dinți adulți permanenți, cât și pe dinți de bebeluși, care urmau să cadă.

„Acest tratament le dă înapoi pacienților sensivitatea în dinți, au dinții vii din nou”, a spus Dr. Songtao Shi, de la Universitatea din Pennsylvania, Școala de Medicină Dentară.

Acesta a adăugat: “Rezultatele sunt extrem de interesante. Până acum avem date de urmărire pentru doi până la trei ani, care au demonstrat că aceasta este o terapie sigură și eficientă”. ​

Și în România s-a efectuat un studiu cu ajutorul celulelor stem pe dinți. Studiul a fost realizat de către cercetători clujeni pe porci vietnamezi. Specialiştii au descoperit că în urma unei extracţii dentare, celulele stem refac foarte bine structura osoasă şi nu lasă alveola în care a fost dintele să se restrângă, așa cum se întâmplă în mod natural.

„Reconstrucţia cea mai fezabilă şi cea mai bună pentru viitor. Este aceea în care organismul îşi regenerează acele structuri care nu sunt corect formate sau care sunt deficitare”, a declarat Radu Septimiu Câmpian, decanul Facultăţii de Medicină Dentară conform digi24.ro.

Ai nevoie de o consultație stomatologică? Vrei să cunoști o echipă de specialiști care lucreză într-un mod profesionist? Vino la Clinicile Ident! Pentru programări: 0799 943 368!

Share:

Color Skin

Nav Mode