Teama de stomatolog este una dintre cele mai cunoscute fobii. Conform unor studii realizate la nivel mondial pe 18.000 de pacienți, 61% dintre aceștia se confruntă cu teama de stomatolog. Doar 4% admit că nu sunt speriați când merg la dentist. Totuși, cum poate fi învinsă teama de dentist?
39% dintre pacienți se tem de durere
Cercetările arată că 39% dintre pacienți se tem de durere, 24% de mirosul chimicalelor, 21% de sunetul produs de instrumentele medicale, 7% se tem de scaunul stomatologic și 5% nu vor să stea cu gura deschisă prea mult timp. Mai sunt și 4% care se tem de momentul în care vor primi nota de plată, conform dentalproductsreport.com.
Având în vedere natura complexă a tratamentelor și numărul mare de pacienți care se tem de dentist, tot mai mulți stomatologi din întreaga lume aplică o serie de metode auxiliare pentru reducerea stresului și de ameliorare a durerii în cabinetul stomatologic.
În primul rând, mulți se străduiesc să creeze un mediu relaxant și primitor, îmbunătățit de muzica de fundal discretă. Culorile alese în cabinet sunt calde. În ultimii ani, medicii sunt ajutați de tehnologie.
“Tehnologia ne ajută”
În ultimii ani, tot mai mulți pacienți trec pragul clinicilor și reușesc să-și învingă teamă pentru că au parte de o experiență plăcută.
“În cadrul Clinicilor Dentare Ident Total Care există deja sisteme de injecție foarte avansate, nedureroase și aparate silențioase pe piață, care fac tratamentul mult mai ușor suportabil. Așa cum este și cazul tehnologiei laser pe care noi o avem în cabinetele noastre. De multe ori, o conversație scurtă cu medicul, înainte de a începe operațiunea, este benefică și liniștitoare pentru pacient”, explică Bianca Ivanciovici, medic Dentist Generalist Medic Șef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care.
De ce față de alte popoare europene românii au un motiv în plus să se teamă de stomatolog?
“În multe dintre cazuri o experiență neplăcută din copilărie are efecte de durată la vârsta adultă. Iar tratamentele din perioada comunistă erau destul de traumatizante pentru pacienți”, mai spune medicul Bianca Ivanciovici.
O altă metodă de a înfrunta frica este ca pacientul să meargă însoțit de un membru din familie. Astfel, acesta din urmă poate oferi sprijin psihologic suplimentar. Iar dacă niciuna dintre aceste tehnici nu funcționează, cel mai probabil e nevoie de ajutorul unui medic psiholog.
Dacă ești în căutarea unei echipe de medici profesioniști care să pună pacientul pe primul loc, Clinicile Ident Total Care sunt cea mai bună alegere!