Cum se tratau durerile de dinți în Antichitate

Încă din cele mai vechi timpuri, omul a căutat soluții pentru a-și rezolva problemele stomatologice. Studiile au arătat că oamenii din epoca neolitică (perioadă care a început acum 12.000 de ani) erau deja familiarizați cu metoda de frezare și tratamentul dentar.

Ce este stomatologia?

Conform definiției, stomatologia este știința care se ocupă cu studiul, diagnosticarea, prevenirea şi tratamentul bolilor, tulburărilor şi afecţiunilor cavităţii bucale, în special ale dinţilor.

Primul stomatolog a fost egiptean

Se presupune că vindecătorii antici foloseau o substanță similară asfaltului care avea rolul materialului de obturație. Meseria de stomatolog ar fi început cu adevărat în Egiptul Antic. Primul stomatolog cunoscut provenea din Egipt și ar fi trăit în jurul anului 3000 î de Hr. Acesta era cunoscut sub numele de Hesi-Re și pe piatra sa funerară stă scris “cel mai bun dintre cei care se ocupau de dinți”.

Egiptenii aveau și cunoștințe despre proprietățile medicinale ale plantelor. În Egiptul Antic, dentiștii utilizau o bucată de material ce fusese umezită prin substanţe medicinale precum sucul de smochine sau uleiul de cidru care să acționeze ca o barieră protectoare. Bucata de material trebuia să prevină bucăţile de mâncare să ajungă la carii. Totodată, ssubstanțele aveau și menirea de a atenua durerea pricinuită de infecție.

Mai târziu, în Evul Mediu stomatologia era practicată de către călugări. După anul 1160, în Europa, bărbierii au preluat sarcinile medicului dentist. În jurul anului 1500 apare în Germania “Artzney Buchein”, considerat a fi primul manual de stomatologie.

Primul tratament dentar fără durere are loc abia în anul 1844, când începe să se utilizeze la scară largă anestezia.

Când ar fi avut loc primul implant dentar?

În anul 1931, în Honduras a fost descoperită mandibula unei femei mayașe, cu trei incisivi înlocuiți de bucăți de scoică sculptate în formă de dinți. În jurul acestor implanturi s-au remarcat creșteri osoase ceea ce demonstrează faptul că implanturile erau funcționale.

În Clinicile Ident lucrăm cu cele mai moderne dispozitive și ne mândrim cu cele mai bune rezultate. Vrei să vii la un control stomatologic? Clinicile Ident sunt cea mai bună alegere. Programează-te acum!

Share:

Color Skin

Nav Mode