Curățatul dinților cu scobitoarea, un obicei periculos

Scobitorile fac parte din “arsenalul” românilor care iau masa. Micuțele bețișoare de lemn ascuțite la unul sau la ambele capete sunt utilizate la scoaterea rămășițelor de alimente dintre dinți sau din dinți. Totuși, medicii stomatologi susțin că acesta nu este deloc un obicei sănătos.

De ce scobitoarea nu este o soluție benefică?

Obiceiul utilizării scobitorilor este vechi de mii de ani. Conform arheologilor, prima scobitoare a fost găsită între dinții unui craniu de om din Neolitic care a trăit acum 9.000 de ani. Totuși, deși pe piață au apărut și alte alternative, așa cum este ața dentară sau periuțele intradentare, mulți dintre români preferă în continuare scobitorile. De ce nu sunt benefice pentru dantură?

“Clasica scobitoare este un obiect contraindicat în igiena orală. Dacă scobitoarea este utilizată zilnic poate provoca abraziune, provocând uneori chiar și sângerare”, spune Bianca Ivanciovici, medic Dentist Generalist Medic Sef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident.

Aceasta continuă: “Scobitorile pot face spațiu mai mare între dinți și pot, de asemenea, distruge smalțul dinților. Tot din pricina scobitorilor apar boli ale gingiilor care pot fi în timp ireversibile”.

Cu ce pot fi înlocuite tradiționalele scobitori? Specialiștii din domeniul stomatologiei recomandă fie periuțele interdentare, fie ață dentară, fie periuță electrică sau cea manuală, fie dușul bucal sau apa de gură.

“La Clinicile Ident le recomandăm pacienților să folosească cu atenție ața dentară fără să forțeze atunci când o introduc între dinţi, pentru a nu leza în vreun fel gingia. Periuțele interdentare sunt extrem de căutate în ultima perioadă, întrucât țin cu succes locul scobitorilor. Acestea sunt niște perii mici, special concepute pentru a curăța toate spațiile dintre dinți”, mai spune Dr. Bianca Ivanciovici.

Vrei să vii la un control stomatologic? Vrei ca o echipă de profesioniști să aibă grijă de dantura ta? Clinicile Ident sunt cea mai bună alegere! Pentru programări 0799.943.368.

Foto: Pexels.com

Share:

Color Skin

Nav Mode