De ce apar petele albe pe dinți?

Cine nu își dorește o dantură imaculată? Totuși, dinți sunt extrem de expuși și de multe ori își schimbă culoarea din pricina coloranților care există în mâncare sau băutură. Pe lângă petele închise la culoare, pe dinți pot apărea și pete albe. Care este explicația acestora?

Principala cauză a apariției acestor pete este fluoroza. Petele își fac apariția când sunt ingerate cantități mari de fluor mai ales în perioada de creștere a dinților. În ciuda faptului că fluorul întărește dantura, în cantități mari, la anumite persoane, este resposabil pentru apariția acestor pete albe pe dinți.

“Petele albe pot apărea atât pe dinții de lapte cât și pe cei permanenți. Pe lângă excesul de fluoroză, demineralizarea smalțului dentar duce la apariția acestor pete. Demineralizarea are loc mai ales în momentul în care placa bacteriană se acumulează pe suprafața dinților”, afirmă Andreea Grasu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Aceasta adaugă: “Netratate, în timp, petele pot evolua spre producerea de carii și pot produce durere la contactul cu alimente dulci sau reci”

În cazul purtătorilor de aparate dentare fixe riscul apariției petelor albe e mai mare din pricina faptului că igienizarea e mai dificilă în jurul bracheților.

Cum se tratează petele?

Petele se tratează în cabinetul stomatologic prin microabraziune. Într-o singură ședință se îndepărtează un strat subțire de smalț, iar în unele cazuri, după acest procedeu, se recomandă o albire profesională. Medicii aplică și o substanță prin care pacientul va scăpa de inesteticele pete.

“Medicul stomatolog va aplica pe dinți un gel care conține fluor, de culoare gălbuie, cu un gust plăcut. După ce a fost aplicat cu ajutorul gutierelor de fluroziare sau al unei pensule, fluorul este încorporat in structura dintelui pentru a întări smalțul și a-l face mai rezistent la demineralizare, protejând dintii. Fulorizarea este indicată și în cazul celor mai mici dintre pacienți, chiar dacă au dinți de lapte”, mai spune Dr. Andreea Grasu.

În cazul în care microabraziunea sau albirea profesională nu au efectele dorite de pacient, se recomandă aplicarea fațețelor dentare.

Ești deranjat de petele albe de pe dinți? Vrei să vii la un control stomatologic? Clinicile Ident Total Care sunt cea mai bună alegere.

    Share:

    Color Skin

    Nav Mode