Unele dintre serviciile pe care mulți dintre români și le permit cu greu sunt cele stomatologice. Deși sunt peste 14.000 de cabinete și clinici stomatologice la nivel național și concurența este acerbă, prețurile rămân ridicate pentru oamenii de rând. Care este explicația?
Anual, aproximativ 1700 de medici stomatologi finalizează studiile și intră pe piața muncii în România. Totuși, deși studiile arată că trei sferturi dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune, din lipsă de bani nu toți merg la dentist. Iar prețurile din România sunt mult mai mici decât în țările din Occident.
“Majoritatea pacienţilor ajung în cabinetul de medicină dentară cu durere, ceea ce înseamnă că deja ajung în stadiul în care trebuie să rezolve o problemă şi nu mai au cum să o prevină. Pacienții nu înțeleg că este mai ieftin să previi decât să tratezi. De-a lungul vieții, un român poate ajunge să investească și câteva mii de euro în dantură”, explică Claudiu Ivanciovici, CEO al Clinicilor Ident Total Care.
Cât costă aparatura stomatologică?
Și totuși, de ce se plâng românii că este scump la stomatolog și de ce ajung pe scaunul stomatologic doar când este deja mult prea târziu?
“Costul aparaturii medicale din domeniul stomatologiei este la un nivel înalt. De exemplu, un aparat de Computer Tomograf costă până la 250.000 de euro, iar mentenanța acestuia ajunge undeva la 4-5000 de euro pe an, fără consumabile. Costul unei radiografii este de 70 de lei. Un computer tomograf are un timp de viață de zece ani și costul se amortizează în câțiva ani”, mai spune antreprenorul din domeniul medical.
În plus, un scaun stomatologic este și el foarte scump și prețul pornește de la 10.000 de euro și poate ajunge și la 100.000, în funcție de dotări și firma producătoare.
Dacă o plombă costă câteva sute de lei, reabilitarea totală a danturii poate ajunge și 15.000-20.000 de euro, prețul depinzând și de gravitatea cazului.
Antreprenorii din domeniul stomatologic cheltuie extrem de mult pe sterilizarea instrumentarului medical, pe salariile medicilor și asistentelor, dar și pe închirierea spațiului. Pe piața bucureșteană, un medic de top, așa cum sunt medicii implantologi, poate ajunge și la 8000-10.000 de euro pe lună.
Plata în rate la stomatolog
Totuși, multe cabinete și clinici stomatologice vin în ajutorul pacienților și au tot felul de facilități de plată.
“În cadrul Clinicilor Ident Total Care, pacienții pot plăti în rate. Au posibilitatea unui avans de 30% și rate fixe. Pentru minimum 10.000 de lei pot plăti în 12 rate, iar dacă suma de plată trece de 20.000 de lei, aceștia pot achita în 24 de rate”, încheie Claudiu Ivanciovici, CEO al Clinicilor Ident Total Care.
O echipă de medici profesioniști te așteaptă la consultație. Pentru programări sună la 0799 943 368!