De ce se miscă dinții? Care sunt cauzele pentru mobilitatea dentară?

Din păcate puțini sunt cei care ajung la vârste înaintate cu toți dinții. Mobilitatea dinților este un semn de îngrijorare printre pacienți, dar nu este o problemă fără rezolvare. Totuși, care sunt cauzele pentru care se mișcă dinții și care este tratamentul corespunzător?

De ce se mișcă dinții?

Când vine vorba de dinți care se mișcă, sunt două tipuri de mobilitate dentară: naturală și patologică. Cele mai frecvente cauze pentru care se poate mișca unul sau mai mulți dinți sunt: parodontoză/gingivită, traumatism (un accident), bruxims, ocluzie incorectă sau lucrări protetice prost efectuate.

Un dinte care se mișcă trebuie scos?

Nu întotdeauna “Da” este răspunsul la această întrebare. Prioritatea medicilor și a pacienților trebuie să fie păstrarea dinților naturali. Un tratament aplicat corespunzător și la timp poate stopa mobilitatea dinților.

“Medicii stomatologi au misiunea de a salva dinții naturali, chiar și pe cei care se mișcă”, atrage atenția Bianca Ivanciovici, Medic Generalist Șef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Dacă dinții nu mai pot fi salvați, cel mai probabil medicul stomatolog va propune extracția lor și înlocuirea cu implanturi dentare, punți sau chiar proteze mobile.

Trebuie punctat faptul că dinții extrași nu pot fi imediat înlocuiți cu un implant dentar, deoarece osul este cel vinovat de pierderea dintelui și, în multe dintre cazuri, este nevoie și de adiție de os.

Parodontoza, principala cauză a mobilității dinților

Cifrele arată că 8 din 10 români suferă de parodontoză, afecțiunea fiind pe locul 6 în clasamentul celor mai răspândite boli din România.

Principala cauză a apariției bolii parodontale este placa bacteriană care se formează în mod constant dinți și este ținută sub control numai printr-o igienă orală corespunzătoare. Neîndepărtată, placa bacteriană se întărește și se depune sub gingie, transformându-se în tartru. Acesta este cel care, în timp, poate afecta țesuturile de susținere a dinților.

Ți se mișcă dinții? Ai nevoie de o consultație? Vino la Clinicile Ident Total Care! Pentru programări: 0799 943 368

Share:

Color Skin

Nav Mode