De ce spălatul pe dinți regulat reduce riscurile unui atac de cord?

Atacul de cord, cunoscut și sub denumirea de infarct miocardic, are loc atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat din cauza unei acumulari de grăsime, colesterol si alte substante. Ulterior se formează o placă în arterele coronare, cele responsabile să alimenteze inima. Placa se rupe și se formează un cheag, iar fluxul sanguin întrerupt poate afecta o parte din mușchiul inimii. În mod incredibil, studiile arată că spălatul pe dinți regulat reduce riscurile unui atac de cord. Cum este posibil?

Spălatul pe dinți și bolile de inimă

Spălatul pe dinți ne ferește, de multe ori, de bolile de inimă. O cercetare efectuată pe 12.000 de respondenți a arătat că riscul aparitiei unei boli cardiace este mai mare cu 70% la persoanele care au o igiena buco-dentară deficitară.

“Persoanele care sufera de afectiuni ale dinților si gingiilor sunt mai expuse riscului de boli de inimă și diabet, deoarece infecțiile din organism, inclusiv cele orale, afectează arterele”, a explicat Richard Watt de la University College London, coordonatorul studiului din Scoția.

Cifrele cercetării care s-a întins pe 8 ani arată că dintre cei 12.000 de subiecți, 555 au suferit atacuri de inimă, iar la 170 dintre aceștia atacurile au fost fatale.

“Nu susținem că îngrijirea insuficienta a gurii intra in aceeasi categorie de risc cu fumatul sau alimentatia nesanatoasa, dar este un aspect de care trebuie sa ne ingrijim cu atentie”, a mai spus Richard Watt.

Un alt studiu efectuat în anul 2018 a scos la iveală faptul că bacteriile găsite în gură au fost găsite și în creierul persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral. Cercetarea a demonstrat că 84% dintre participanții la cercetare care au suferit un AVC, au avut ADN bacterian în cheagul de sânge. Participanții la studiu au fost tratați la Spitalul Universitar Tampere din Finlanda între anii 2013 și 2017 după ce au suferit un accident vascular cerebral.

“Afecțiunile gingivale sunt în strânsă legătură cu afecțiunile cardiovasculare. Cu alte cuvinte, dacă vrei o inimă sănătoasă, ar fi bine să treci periodic pragul medicului stomatolog”, spune și Bianca Ivanciovici, medic Dentist Generalist Medic Sef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Vrei să ai o dantură sănătoasă? O echipă de medici profesioniști te așteaptă la Clinicile Ident Total Care pentru consultație. Pentru programări sună la 0799 943 368 sau intră AICI!

Share:

Color Skin

Nav Mode