Este radiografia dentară periculoasă în timpul sarcinii?

Atât medicii cât și pacienții știu că radiografiile dentare sunt necesare pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor orale. Radiografiile dentare se realizează în doar câteva secunde și le oferă medicilor stomatologi informații prețioase despre starea danturii pacientului.

Cu ajutorul radiografiilor, medicii pot întocmi un plan de tratament corect. Totuși, există un mit potrivit căruia aceste investigații imagistice îi supun pe pacienți la o anumită cantitate de radiații.

Este radiografia dentară periculoasă în timpul sarcinii?

În ciuda a numeroase mituri, aceste investigații imagistice reprezintă un proces sigur, care îi supun pe pacienți la o cantitate mult mică de radiații decât multe alte activități din viața de zi cu zi.

În multe dintre cazuri, femeile însărcinate care ajung în cabinetul stomatologic preferă să evite cât se poate de mult intervențiile medicale și, evident, radiografiile dentare, pentru a proteja fătul.

Radiografie digitală, nu clasică

Radiografia dentară nu este contraindicată în timpul sarcinii cu toate acestea medicii nu recomandă o radiografie tradițională din pricina cantității mai mari de radiații pe care aceasta din urmă o emite.

“Radiografiile nu au o doză de radiație suficient de mare încât să provoace efecte adverse embrionului sau fătului în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, în primul trimestru de sarcină, atunci când se dezvoltă organele copilului, este indicat să se evite orice risc și noi nu recomandăm radiografiile”, explică un medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Ident Total Care.

Acesta adaugă: “Totuși, pentru ca viitoarele mame să stea liniștite, trebuie amintit faptul că radiologia dentară este efectuată în zona capului, astfel nu se produce expunerea directă a copilului și riscurile sunt extrem de reduse. La stomatolog nu este vorba despre o radiografie abdominală, acolo unde fătul este expus direct”.

Conform Colegiului American de Radiologie nicio radiografie nu are o doză de radiaţie suficient de mare încât să provoace efecte adverse embrionului sau fătului.

Ai nevoie de un control stomatologic? Clinicile Dentare Ident Total Care îți stau la dispoziție. Pentru programari sunati la 0799 943 368!

Share:

Color Skin

Nav Mode