Facem sau nu radiografie dentară copiilor?

Radiografia dentară este, conform definiției, o examinare cu raze X bidimensională (2-D) sau o scanare digitală a cavității bucale. Cu ajutorul radiografiei, medicii stomatologi pot vedea detalii pe care nu le-ar putea observa cu ochiul liber așa cum sunt rădăcinile unui dinte, osul care înconjoară dintele sau, de ce nu, un dinte inclus. Radiografia implică expunerea unei părți a corpului la o doză mică de radiații ionizante, care nu pun în pericol sănătatea organismului. Totuși, sunt recomandate radiografiile în cazul copiilor?

Este periculoasă radiografia dentară la copii

Sunt cazuri când și cei mai mici dintre pacienți au nevoie de radiografie dentară. Iar părinții sunt destul de reticenți, la gândul că ai lor copii pot fi expuși la radiații.

“Când este vorba despre proprii copii, cu toții ne dorim să luăm cele mai bune hotărâri, din dorința de a-i proteja pe cei mici. Medicina stomatologică a evoluat considerabil în ultimii ani, iar radiografiile dentare digitale utilizează cu 80% mai puține radiații decât cele clasice. Totodată, timpul de expunere este redus la doar câteva secunde”, spune Bianca Ivanciovici, medic Dentist Generalist Medic Șef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Aceasta adaugă: “Totuși, trebuie specificat că nu ar trebui ca radiografiile să fie transformate într-o obișnuință. Radiografiile dentare, indiferent că este vorba despre cele panoramice, retroalveolare sau ocluzale, trebuie doar atunci când este neapărat necesar”.

Când sunt necesare radiografiile la copii?

Pe baza radiografiei, medicul va întocmi un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient în parte. Radiografiile sunt recomandate fie atunci când medicul stomatolog vrea să pună un diagnostic sigur, fie atunci când vrea să prevină apariția unor probleme în cavitatea orală.

În cazul copiilor, radiografiile sunt necesare când medicul a detectat prezenţa unor carii incipiente şi trebuie să observe exact cât de profunde sunt, sau când își dorește să observe evoluția dinților de lapte sau pentru a determina prezența unei infecții dentare sau pentru a diagnostica eventuale anomalii dentare.

Cauți o echipă de profesioniști pentru copilul tău? Vino la o consultație la Clinicile Ident Total Care.

Share:

Color Skin

Nav Mode