Implantul dentar (rădăcină artificială) este cel mai bun și eficient tratament stomatologic pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Există un mit potrivit căruia implantul dentar nu se integrează atât de bine în cazul fumătorilor. Care este, de fapt, adevărul?
Un studiu global privind tutunul la adulţi (GATS), publicat de Ministerul Sănătăţii şi realizat prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a scos la iveală faptul că în România 30,7% dintre adulţii cu vârsta de minimum 15 ani au consumat curent (zilnic sau ocazional) tutun sub orice formă.
Fumatul afectează gingia
Din păcate, fumatul îi poate împiedica pe pacienți să obțină cel mai bun rezultat când vine vorba despre implanturile dentare. Fumatul este obiceiul care afectează, în primul rând, gingia din jurul dinților. Iar, o intervenție chirurgicală cu implant dentar necesită gingii sănătoase și structură osoasă bună.
“Fumatul influențează fluxul sanguin, de aceea aportul redus de sânge (și implicit de oxigen) către gingii și către structurile osoase pot îngreuna vindecarea. Îi sfătuiesc pe pacienți să renunțe la țigări măcar două săptămâni înainte de inserare și câteva săptămâni după inserare pentru a grăbi vindecarea”, explică Bianca Ivanciovici, medic Dentist Generalist Medic Șef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care.
Aceasta adaugă: “Din păcate pentru pacienții fumători, țigările cresc riscul complicațiilor si diminueaza durata de viata a implantului”.
Rata de succes a implanturilor este mai mare în cazul nefumătorilor
Cercetările arată că rata de succes a implantului dentar este mai mare în cazul nefumătorilor decât în cazul fumătorilor. O cercetare efectuată în Spania pe durata a 5 ani a arătat că rata degradării implanturilor dentare la fumători a fost de 15,8%, în comparație cu nefumătorii, care au înregistrat 1,4%.
Pe termen și mai lung, fumatorii sunt de 5 ori mai predispusi să își piardă implanturile dentare prin comparatie cu nefumatorii. Iar zona predispusă pierderii este cea în cazul implanturilor superioare deoarece osul maxilar este mai puțin dens si pentru ca zona este expusa direct fumului de țigară.
Pacienții fumători trebuie să înțeleagă că fumatul este nociv în toate etapele de montare a implanturilor dentare: extracția dintelui (acolo unde este cazul) sau pregatirea zonei pentru implant, realizarea intervenției chirurigicale și, evident, vindecarea ulterioară a țesuturilor.
Ai nevoie de unul sau mai multe implanturi dentare? Ești fumător? Vino la o consultație la Clinicile Ident Total Care.