În ce ordine apar dinții de lapte?

Dinții de lapte sunt dinții temporari de care ne folosim în perioada copilăriei. Primul dintre dinți apare la vârsta de 4 până la 7 luni. Sunt și cazuri timpurii unde primul dințișor apare la cel mai mic membru al familiei la 3 luni, dar și cazuri când acesta apare mai târziu, la aproximativ un anișor. Multe dintre mame se întreabă care este ordinea apariției dinților de lapte.

Ei bine, la început apar dintii de jos (incisivii mediani inferiori), apoi dinții de sus (incisivii mediani superiori). Ulterior apar dinții de sus și cei aflați în părțile laterale și în părțile din spate.

Ordinea apariției dinților de lapte:

Sus
1 – Incisivi centrali (8-13 luni)
2 – Incisivi laterali (8-13 luni)
3 – Canini (16-23 luni)
4 – Primii molari (13-19 luni)
5 – Molari secundari (25-33 luni)

Jos
1 – Incisivi centrali (6-10 luni)
2 – Incisivi laterali (10-16 luni)
3 – Canini (16-23 luni)
4 – Primii molari (13-19 luni)
5 – Molari secundari (25-33 luni)

Dinții de lapte sunt în număr de 20 și trebuie punctat faptul că sunt la fel de importanți ca și cei definitivi. Ca o comparație, dantura definitivă este compusă din 32 de dinti.

“Sunt însă destul de multe situații când numărul dinților de lapte este mai mic sau mai mare, lucru care nu ar trebui să-i sperie pe părinți, dar este important ca micuțul să fie văzut de un medic. stomatolog Un număr mai mic de dinți poartă numele de anodontie, în timp ce un număr mai mare se numește hiperdonție”, explică un medic pedodont din cadrul Clinicilor Dentare Ident Total Care.

În mod normal, schimbarea dinților de lapte începe la vârsta de 6 ani si se încheie în jurul vârstei de 12 ani. Ce se întâmplă dacă un dinte de lapte cade înainte de vreme? Este acesta un motiv de îngrijorare pentru părinți?

“Când un dinte cade, ceilalţi din jur se vor mişca spre el, în aşa fel încât să acopere golul. Astfel, spațiul aferent dintelui lipsă se va micşora treptat, făcând ca dintele definitiv să nu poată erupe decât după căderea a încă unui dinte. În multe cazuri, căderea unui dinte determină anomaliile dinţilor definitivi şi necesitatea ulterioară a purtării aparatelor dentare”, mai punctează medicul pedodont.

Ce roluri au dinții de lapte?

În primul rând, dinții temporari ajută la o masticație corectă și la hrănirea adecvată a celor mici. Totodată, acești dinți permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarelor. Dinții de lapte ajută și la dezvoltarea vorbirii celui mic.

Cum se îngrijesc dinții de lapte

Îngrijirea dinților de lapte este extrem de importantă. Și dinții de lapte se pot caria, iar cariile evoluează mult mai repede la copii decât la adulți. De la vârsta de 3 ani, copilul ar trebui să știe să se spele singur pe dinți, dar întotdeauna sub supravegherea unui adult. Există pe piață o mulțime de periuțe jucăușe pentru copii care să transforme periajul într-o adevărată plăcere.

Vrei să vii cu copilul la un control stomatologic de rutină? La Clinicile Dentare Ident Total Care avem cei mai bun specialiști în pedodonție. Fă-ți AICI o programare online!

Share:

Color Skin

Nav Mode