Mai scoatem dinții copiilor cu ață?

Au fost vremuri în care dinții celor mici se scoteau acasă cu celebra ață legată de clanța unei uși. De-a lungul timpului, părinții încercau cele mai ciudate metode prin care să le scoată dinții de lapte celor mici. Totuși, există dinți care se încăpățânează să iasă și atunci trebuie consultat un medic stomatolog.

Dinții de lapte sunt dinții temporari de care ne folosim în perioada copilăriei. Primul dintre dinți apare la vârsta de 4 până la 7 luni. În mod normal, schimbarea dinților de lapte începe la vârsta de 6 ani si se încheie în jurul vârstei de 12 ani, dar există cazuri, e drept rare, în care oameni maturi încă mai iau dinți de lapte.

În ultimii ani, din pricina evoluției omului, dar și a mâncărurilor pe care le consumăm, există din ce în ce mai multe cazuri în care dinții de lapte nu vor să părăsească gură, în ciuda faptului că cei mici au vârsta necesară pentru ca dinții definitivi să-și facă apariția.

“În astfel de cazuri, este important ca părinții să vină cu cel mic la stomatolog. Pentru că, în cazul în care dinții de lapte nu cad, există riscul ca dinții definitivi să erupă în gură și să crească nefiresc. Atunci, sub anestezie, medicul stomatolog va extrage dinții de lapte ai celui mic”, spune Bianca Ivanciovici, medic Dentist Generalist Medic Sef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care pentru sectiunea de blog a site-ului ident.com.ro.

Când se impune extracția unui dinte de lapte

Există mai multe situații în care se scoate un dinte de lapte, astfel:

  • atunci când dinții definitivi au apărut deja în cavitatea bucală, iar cei temporari nu au căzut
  • atunci când se dorește accelerarea erupției unui dinte definitiv
  • atunci când dintele de lapte a suferit un traumatism și nu mai poate primi un tratament
  • atunci când dintele de lapte este foarte afectat de carii și nu mai poate fi salvat

Cum se îngrijesc dinții de lapte ai micuțului tău

Îngrijirea dinților de lapte este, la fel ca cea a dinților permanenți în cazul adulților, extrem de importantă. Și dinții de lapte se pot caria, iar cariile evoluează mult mai repede la copii decât la adulți. De la vârsta de 3 ani, copilul ar trebui să știe să se spele singur pe dinți, dar la început sub stricta supraveghere a unui adult. Există pe piață o mulțime de periuțe jucăușe pentru copii care să transforme periajul într-o adevărată plăcere.

Vrei să vii cu copilul la un control stomatologic de rutină sau cauți un stomatolog pentru cel mic? La Clinicile Dentare Ident Total Care avem cei mai bun specialiști în pedodonție. Fă-ți AICI o programare online!

Share:

Color Skin

Nav Mode