Medicul Ramona Marica: “Stomatologia înseamnă adaptabilitate”

Medicul stomatolog Ramona Marica (29 de ani) face aproape un an din echipa Clinicilor Ident Total Care. Ramona este pasionată de stomatologie până în măduva oaselor și nu s-ar fi văzut niciodată făcând altceva. Totuși, când vine vorba despre mulțumirea supremă, Dr. Ramona Marica pune pe primul loc zâmbetul pacienților pe care-i tratează.

Ramona, de ce ai ales stomatologia? Sau stomatologia te-a ales pe tine?

Încă din copilarie mi-am dorit sa devin medic, însă alegerea dintre medicină generală și stomatologie am facut-o în timpul anilor de liceu. Întotdeauna mi-a plăcut să am o meserie prin care sa pot aduce o schimbare în bine oamenilor din jurul meu, iar stomatologia îmi oferă această posibilitate. Consider că alegerea unei meserii ține cont foarte mult de personalitatea fiecarui om, pentru mine stomatologia a fost alegerea cea mai potrivita. Sunt o fire sociabilă, mă adaptez extrem de rapid schimbărilor.

Ce îți place cel mai mult la meseria pe care o practici?

Cred că cel mai frumos lucru este reprezentat de abilitatea de a ajuta oamenii, de a le reda zâmbetul la finalul tratamentului. Mă atrage întotdeauna previzualizarea rezultatului final, iar acest lucru mă motivează să iau toate măsurile necesare astfel încât pacientul meu să fie încântat de rezultat. În stomatologie, un pacient zâmbitor e un pacient mulțumit.

Care este problema cu care te confrunți cel mai des din postura de medic dentist?

Cred că problema care îmi dă bătai de cap este legată de a pune cap la cap dorința pacientului cu opțiunea de tratament propusă de medic. Este important ca din contopirea celor două opțiuni să ajungem la un rezultat benefic pentru pacient.

Cum gestionezi teama de dentist a unor pacienți?

Teama de dentist este foarte comună în randul societatii noastre. Principala cauză a acestei temeri o reprezintă exepriențele neplăcute prin care au trecut pacienții, dar și lipsa unei educații dentare. În anul 2021, la medicul stomatolog nu mai doare. Dacă medicul dentist are o comunicare eficientă cu pacientul și îi oferă toate explicațiile necesare și toate răspunsurile, pacienții se vor simți confortabil și vor depăși teama de stomatolog. Este foarte importantă, de asemenea, abordarea pacientului, modul de primire în clinică, toate acestea contribuind la siguranța pacientului în ceea ce priveste vizita la medicul stomatolog.

Ce sfat le dai cel mai adesea pacientilor tai?

Le transmit faptul că dezvoltarea unor obiceiuri dentare sănătoase reprezinta cel mai eficient mod de a preveni apariția cariilor și a afectiunilor gingivale. Controalele regulate efectuate o dată la 6 luni, periajul dentar efectuat de două ori pe zi și utilizarea mijloacelor auxiliare –ața dentară, apa de gură, reprezintă cea mai facilă metodă de a ne menține zâbetul sănătos. Este esenţial ca pacientii să înțeleagă importanţa îngrijirii permanente a dinţilor, să cunoască simptomele afecţiunilor buco-dentare şi a modului în care acestea determină și influențează starea de sănătate a întregului organism.

Dacă ar fi să caracterizezi meseria de stomatolog într-un singur cuvânt, care ar fi acela?

Meseria de medic stomatolog este foarte complexă și interesantă, desi ne ocupam doar de o parte a intregului organism-aparatul dento-maxilar, acesta contribuie prin functiile lui la menținerea sănătății generale. În opinia mea, “adaptabilitate” este cuvântul ce definește cel mai bine această meserie datorită schimbarilor ce apar în domeniul stomatologic. Noi, medicii, suntem într-o continuă expansiune întrucât apar noi materiale, tehnologii care ne determină să ne adaptam și să oferim pacientilor nostri cele mai potrivite tehnici de tratament.

Ai un model în viață?

Este important să fim inconjurati permanent de oameni care ne inspiră, ne motivează, de aceea consider că modelul meu în viaţă nu este reprezentat de o persoana, mai degraba pot spune că este format din calitatile oamenilor pe care i-am întâlnit până acum.

Cum crezi că va arăta viitorul in stomatologie?

Consider că tehnologia alături de un personal medical profesionist reprezintă viitorul stomatologiei și garantia calității pentru pacienți.Fiecare an marchează un nou progres în stomatologie, noile tehnologii digitale alaturi de laserul dentar reduc timpul petrecut de pacient la medicul stomatolog, oferă garanția unei lucrări realizate cu precizie și posibilitate de a previzualiza rezultatul final chiar înainte de începerea tratamentului.

Share:

Leave a Reply

Color Skin

Nav Mode