Igiena dentară și prevenția nu au fost niciodată punctele foarte ale românilor. În ultimii ani au luat amploare tot mai multe campanii de sănătate orală menite să-i educe pe români cu privire la importanța unei igiene orale corespunzătoare. Periodic sunt efectuate sondaje de opinie care scot în evidență faptul că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană cu privire la igiena dentară. Iar la consumul de pastă de dinți, suntem din nou codași: consumăm de trei ori mai puțin decât media europeană.
Un studiu INS publicat în anul 2021 arată că doar 37% dintre românii adulți se spală zilnic pe dinți. Aceeași cercetare arată că 2% nu se spală deloc pe dinți, iar 48,7% folosesc guma de mestecat în locul pastei de dinți.
Românii se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de pastă de dinți. În medie, un român consumă un tub de pastă de dinți pe an și își schimbă periuța o dată la 2-3 ani. Poate aceasta este și explicația pentru care 80% dintre români se confruntă cu probleme dentare: carii, dinți sensibili, parodontoză sau respirație urât mirositoare.
Cât de des se schimbă periuța de dinți?
“Schimbarea periuței de dinți la o anumită perioadă de timp este necesară. Când perii periuței încep să își piardă din rigiditate și se tocesc, este timpul ca periuța să fie înlocuită. Asociația Americană de Stomatologie recomandă schimbarea periuței de dinți, odată la trei sau patru luni. Practic, pe an ar trebui să avem 3-4 periuțe”, explică Bianca Sofian, medic în cadrul Clinicilor Dentare Ident Total Care.
Aceasta adaugă: “Persoanele care au sferit de viroze sunt sfătuite să își înlocuiască periuța de dinți imediat ce boala a trecut pentru că bacteriile, virusurile și germenii se pot ascunde în perii periuței de dinți. Înlocuirea periuței este o măsură de prevenire a reapariției infecției”.
Românii merg la stomatolog când îi doare
Durerea și nu prevenția este motivul pentru care românii trec cel mai des pragul clinicilor stomatologice. O cercetare a Eurostat arata în 2017 că românii se duc la vizită la dentist de 0,4 ori pe an, adică aproape deloc. La polul opus sunt olandezii care merg de 2,8 ori pe an la medicul stomatolog. Principalul motiv pentru care românii merg la dentist este că deja simt durere. Un alt studiu scoate în evidență că 40% dintre românii intervievați nu merg la stomatolog din “lipsă de bani”.
Aveți nevoie de o părere avizată? Sunteți în căutarea unor medici profesioniști? Clinicile Ident Total Care sunt cea mai bună alegere!