Spălatul pe dinți cu aparat dentar

A purta aparat dentar nu este un lucru extrem de facil. Pe lângă faptul pe unii îi deranjează estetic, igiena orală este extrem de diferită pentru purtătorii de aparat. Totuși, cum ne putem igieniza dacă avem brackeți?

Conform definiției, aparatul dentar este un sistem stomatologic cu ajutorul căruia medicul ortodont aplică o forță pe dinți pentru a-i deplasa în poziția corectă. La finalul tratamentului ortodontic, cu ajutorul unui aparat dentar se obține un rezultat atât de ordin funcțional, cât și estetic.

Igiena pentru purtătorii de aparat dentar

“Aparatele ortodontice fixe necesită o igină orală destul de riguroastă pe toată perioada utilizării aparatului. Există pe piață periuțe de dinți ortodontice, dar și periuțe interdentare cu ajutorul cărui pacientul poate ajunge facil în spațiile dintre brackeți și dinți”, spune Bianca Ivanciovici, medic Dentist Generalist Medic Sef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Aceasta continuă: “Foarte importante sunt ața dentară și dușul bucal ce trebuie folosite cel puțin o dată de zi. Acest irigator curăță cu ajutorul presiunii acolo unde periuța ajunge mai greu. Recomandăm pacienților să acorde foarte multă atenție periajului pentru a se asigura că toate zonele din jurul brackeților au fost curățate complet. Evident, și apa de gură ajută la reducerea nivelului microbilor”

Bianca Ivanciovici încheie: “Igiena strictă este unul dintre aliații în bătălia cu îndreptarea dinților”.

În cazul în care purtătorii de aparat dentar nu se spală pe dinți corespunzător apare riscul de apariție atât a cariilor, cât și a petelor albe de smalț, dar și riscul inflamării gingiei.

Cum să te speli corect pe dinți?

Există câteva secrete pentru ca spălatul pe dinți să fie eficient. Periuța trebuie ținută la 45 de grade față de suprafata verticala a dintilor. Mișcarea este una verticală, dinspre gingie spre vârful dintelui. La fel se procedează și în partea de sus și în partea de jos. Pentru măsele și molari se efectuează mișcări din spre exterior spre interior. Medicii stomatologi nu recomandă periajul excesiv al dinților punându-se o presiune prea mare asupra dinților și gingiilor. Un periaj dentar agresiv poate afecta gingia. Mai mult, în timp, pot apărea eroziuni ale mucoasei orale și ulcerații extinse.

Ai dinții strâmbi și crezi că ai nevoie de un aparat dentar? O echipă de medici profesioniști te așteaptă la Clinicile Ident Total Care pentru consultație. Pentru programări sună la 0799.943.368 sau intră AICI!

Share:

Color Skin

Nav Mode