Ți s-a rupt o măsea? Ce trebuie să faci?

Oricui i se poate întâmpla să muște dintr-un aliment tare și să-și fractureze măseaua sau un dinte. Sau să aibă un accident soldat cu ruperea unui dinte. Totuși, ce trebuie făcut? Care sunt primii pași pe care o persoană trebuie să-i urmeze în cazul unui astfel de incident?

Prima măsură pe care trebuie să o ia o persoană căreia i s-a fracturat măseaua sau dintele este să se prezinte cât mai curând la clinica stomatologică. În primă fază se recomandă ca pacienții să pună gheață pe suprafața obrazului dacă apare o umflătură.

Până în momentul în care pacientul cu fractură ajunge în cabinetul stomatologic, poate lua un antiinflamator pentru a calma durerea.

Radiografia, o necesitate

Odată ajuns la stomatolog, medicul va efectua o radiografie dentară pe dintele respectiv pentru a putea stabili un diagnostic în cunoștință de cauză.

“Dacă dintele se fracturează, pacientul trebuie să vină de urgență la medic. În lipsa unui tratament, măseaua se poate caria în continuare sau se poate rupe și mai mult și se va pierde. Tocmai de aceea, dintele afectat trebuie tratat. Inițial se face un tratament de canal, dacă este cazul, apoi se realizează un pivot pentru a reface funcționalitatea dintelui”, declară Bianca Ivanciovici, Medic Generalist Șef – Implantologie în cadrul Clinicilor Dentare Ident Total Care.

Aceasta adaugă: “Sunt și situații în care fractura este atât de mare încât rădăcina măselelor nu mai poate fi salvată. În acele cazuri se impune extracția și inserarea unui implant dentar și ulterior a unei coroane dentare”.

În cazul în care dintele fracturat este unul dintre incisivi, fizionomia pacientului poate fi grav afectată.

Doare când se rupe un dinte?

Sunt situații în care durerea cauzată de un traumatism dentar poate apărea în întreaga cavitate orală. Dintele rupt doare dacă încă mai are nerv. În cazul în care dintele nu mai are nerv, pot apărea leziuni ale limbii și a obrajilor, din cauza marginilor ascuțite ale dintelui fracturat.

Ți s-a spart o măsea? La Clinicile Dentare Ident Total Care avem cei mai bun specialiști în stomatologie. Fă-ți AICI o programare online!

Control periodic stomatolog
Share:

Color Skin

Nav Mode