Unul dintre dușmanii declarați ai smalțului dinților este zahărul, ingredientul care în ultimii ani se găsește în multe dintre alimente în cantități considerabile. Ce este de făcut și cum ne putem proteja dinții de “atacurile zahărului”?
Studiile arată că cu cât un om consumă mai multe zaharuri, cu atât are mai multe carii dentare. De ce fac rău dinților băuturile carbogazoase și dulciurile?
Pentru a înțelege cum acționează zahărul asupra dinților noștri, trebuie să fim conștienți de faptul că bacteriile care produc caria se hrănesc cu zahăr. Totodată, aceste bacterii scad considerabil PH-ul salivei și generează aciditate care duce la demineralizarea smalțului dentar.
Când pH-ul plăcii scade sub normal, sau mai puțin de 5,5 (7 înseamnă un pH neutru), aciditatea începe să dizolve mineralele și să distrugă smalțul dintelui.
Astfel, zahărul în exces duce la apariția cariilor (afecțiuni care apar atunci când smalțului dintilor- stratul dur al dinților- este distrus) și, ulterior, a pierderii dinților.
Este suficient periajul zilnic? Conform medicilor stomatologi, igiena dentară nu reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a problemelor cavității bucale, dacă nu este însoțită de o alimentație corespunzătoare și, evident, de vizite regulate la medicul stomatolog. Este foarte importantă perioada de timp în care zahărul stă în contact cu dinții noștri.
“Zahărul în sine nu reprezintă principala problemă, ci perioada de timp în care acesta rămâne pe dinți. Tocmai de aceea, noi recomandăm clătirea gurii cu apă, imediat după consumul unui aliment ce conține zahăr”, explică Dr. Beatrice Chiurciu.
Aceasta adaugă: “Totodată, încurajăm consumul după mese de alimente care ajută la autocurățarea cavității bucale așa cum sunt merele, nucile care stimulează secreția salivei si astfel dintii se vor autocurăța în prezența unei cantitati mai mare de salivă. De asemenea, se recomandă și alimentele bogate în calciu precum lactatele, brânzeturile pentru a ajuta procesul de remineralizare al smalțului. Atenție, și alimentele bogate în amidon, înseamnă tot zahăr pentru dinți. Odată ajuns în cavitatea bucală, la contactul cu saliva, amidonul se va transforma în zahăr”.
Vrei să vii la un control stomatologic? Vrei ca o echipă de profesioniști să aibă grijă de dantura ta? Clinicile Ident Total Care sunt cea mai bună alegere!